Te is nooit goed

Dat is wat men zegt. Geldt dat ook voor tevreden? Daar lijkt het wel op. Je mag blijkbaar niet tevreden zijn met wat is. Je moet altijd opzoek zijn of werken aan iets beters. Een grotere, nieuwere auto, een hoger inkomen, een betere functie, dan pas ben je op weg naar een betere toekomst. Dat is de indruk die ik krijg als ik om me heen kijk. 

Een betere toekomst. Maar, waarom?
Waarom niet eens stil staan en om je heen kijken en dan ontdekken dat het eigenlijk al prachtig is. Tevreden met de stand van de dingen. 

Gisteren dacht ik opeens: ik ben tevreden. Écht tevreden, diep gelukkig. Ik stond even stil bij die gedachte en bij dat gevoel. Wat nu als dit zou blijven? Waarom niet, vanaf nu, elke dag dit. Deze relatie, dit werk, deze ontwikkeling van de kinderen, deze zonsondergang, dit dorp, dit huis. Niet meer, niet minder, niet anders, maar dit. En daar dan gewoon elke dag gelukkig mee zijn. 
Wat als dat zou kunnen? 

De vraag stellen impliceert dat het niet kan. Je moet altijd vooruit, verder, meer, dat is zoals ik ben opgevoed en dat is de aard van de westerse wereld waarin ik geboren ben. Volgens de overtuigingen van mijn cultuur moet je in ontwikkeling blijven; hard werken = ontwikkeling = succes = geluk 
Begrijp me niet verkeerd ik vind het heerlijk als ik nieuwe dingen leer, als ik mezelf verras. Maar zou tevreden zijn met het moment, deze dag niet ook iets zijn wat ik zou kunnen leren en waarmee ik mezelf elke dag zou kunnen verrassen? Voor de rest van mijn leven? 

Waarom niet? 
Of kan dat alleen als elke dag beter is dan de vorige? En wat is dat dan, beter? En als ik vandaag al gelukkig ben dan kan morgen toch niet beter? Dus waarom dan streven naar meer, meer, meer. Het lijkt mij allemaal erg onzinnig. 

Misschien is enkel de focus verkeerd. Als je de focus legt op het ervaren van dat wat je vandaag gelukkig maakt, waar je vandaag intens tevreden mee bent. En dat iedere dag, dan ga je vast andere dingen nastreven, dingen die je iedere dag tevreden stellen in plaats van tevredenheid of geluk op de lange termijn door het najagen van doelen ver weg. 
Trouwens ook vervelend als je heel hard en lang gewerkt hebt om je doel te bereiken en er dan achter komt dat het je niet gelukkig maakt. Dan had je beter van al die dagen er tussenin kunnen genieten door de dingen te willen zien en ervaren die je gelukkig maken. 

Dit alles wil overigens niet zeggen dat ik pleit voor stilstand. Nee. Tevreden zijn met de ontwikkelingen die je nu doormaakt of de acties die je nu doet is ook een focus die je kunt hebben. Waardeer het proces! Als je je gelukkig kunt voelen over dat wat je iedere dag doet zul je vele malen meer geluk ervaren dan alleen dat ene moment als je je einddoel hebt bereikt. 

Back to Top